Kindcentrum De Paperclip - Van Eedenplein 7 - 1702 GW - Heerhugowaard T (072) 571 57 87

Energie

We gebruiken nog steeds heel veel aardgas!

We gingen op zoek naar het energiegebruik van Nederlanders en kwamen meteen terecht bij de site van het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek). Handig! Daar stond dat:

“Het energieverbruik per inwoner is tussen 2000 en 2016 met 18 procent gedaald, van 32,2 GJ (gigajoule) naar 26,4 GJ. Aardgas neemt nog steeds het grootste deel van het verbruik voor zijn rekening, te weten 75 procent, gevolgd door elektriciteit met ongeveer 15 procent. Het resterende deel van het energieverbruik betreft voornamelijk hernieuwbare energie (4,5 procent) en warmte (2,7 procent). Aardgas wordt voor het grootste deel gebruikt voor verwarming van de woning (80 procent) en fluctueert van jaar tot jaar, al naar gelang de strengheid van de winter. Het elektriciteitsverbruik fluctueert minder en lag in 2016 bijna 6 procent hoger dan in 2000.”

Het energieverbruik is dus wel gedaald, maar …. 75% (echt heel veel hé) van onze energie wordt gehaald uit AARDGAS! Is dat erg?! Ja dus! Waarom? Nou… kijk even wat er in Groningen gebeurt. Dat is echt wel erg. Maar dat is helaas niet het enige.

Gas is, net als kolen en olie, een fossiele brandstof. Om er energie te maken moet je het verbranden en bij de verbranding van fossiele brandstoffen komt CO2 vrij. En CO2 is de veroorzaker van de klimaatveranderingen waar we op het ogenblik mee te maken hebben. Stoppen dus met aardgas en overstappen op duurzame energiebronnen als zon, wind en aardwarmte. Want deze energiebronnen veroorzaken geen luchtvervuiling, weinig CO2-uitstoot én ze raken nooit op!

We doen het voor Groningen en voor onszelf!

Hoe lossen we het op?

Je begint bij jezelf want wat je niet gebruik hoeft niet gemaakt te worden (en hoef je ook niet te betalen). Dus denk na over de lichten die je laat branden in huis, gebruik LED-verlichting, stap over van een gasfornuis naar een inductiekookplaat, plak je dak vol met zonnepanelen, bekijk alle elektrische apparaten die er in huis staan nog eens kritisch: kan het zuiniger? Was alleen als je trommel vol zit en was op lage temperatuur als je was gewoon vies is, droog je was buiten aan de lijn, doe iedere dag aan Warmetruiendag als je het koud hebt, isoleer je huis als je dat nog niet gedaan hebt en haal je telefoonlader uit het stopcontact als je telefoon er niet aan hangt.. Scheelt echt heel veel.

Verder overstappen op een groene energieleverancier en op op 22 april meedoen aan Earth Day!

Eitje!WWOET - © Keith Montgomery - 20190409-9337.jpg