Kindcentrum De Paperclip - Van Eedenplein 7 - 1702 GW - Heerhugowaard T (072) 571 57 87

Over Ons

In 1993 is de Paperclip als school gestart na een fusie tussen de ‘Paulusschool’ en de ‘Petrusschool’. De school is gevestigd aan het Van Eedenplein in de Schrijverswijk in Heerhugowaard. De naam ‘De Paperclip’ is bedacht door één van de leerlingen. Het is immers deze kleine uitvinding die ‘de zaak bij elkaar houdt’. Bij ons op school is namelijk iedereen welkom. Er is een veilige en plezierige sfeer voor kinderen, ouders en leerkrachten. Ook doen we veel voor het klimaat. Ons gebouw heeft zonnepanelen, we scheiden afval en we proberen ons schoolplein zo groen mogelijk te maken. In onze schooltuin verbouwen wij groente en fruit. Hiervan maken wij in de keuken gerechten die wij samen opeten.

Energy Challenges
Omdat we in 2019 meedoen aan de Energy Challenges, zijn we nog meer naar ons eigen verbruik en gedrag gaan kijken. In groepjes hebben we met de meesters en juffen gekeken wat we beter kunnen doen. Zo ontdekten we dat we op school tien lokalen hebben waar stroom wordt gebruikt. In groep 8 zijn 22 stekkers aangesloten, dag en nacht. In groep 7 zijn dat er tien en in groep 6 zijn dat er zes. Op de gang hebben we drie apparaten staan die stroom gebruiken en regelmatig gebruikt worden. Ook is de verwarming en het licht in de meeste lokalen vaak aan als het niet echt nodig is. We gaan daar vanaf nu beter op letten. 

Waar we ook achter zijn gekomen, is dat we 15,840 liter water per dag verbruiken als de kraan niet goed dichtgedraaid is (11 ml water per minuut). Als er vijf keer wordt doorgetrokken dan is er al 30 liter water gebruikt. We gebruiken in totaal ongeveer 450,580 liter per dag in groep 6 en in unit 7/8. Ook hier gaan we vanaf nu bewuster aan denken.

We zijn ook beter plastic gaan scheiden en proberen minder te gebruiken. Wat we hebben geleerd is wat wel en niet in de plasticbak mag. Zo mogen chipszakken niet bij het plastic omdat ze een metaallaagje hebben. Die moeten bij het restafval. Wat wel mag, zijn: plastic zakjes, plastic flesjes, drank papier, snoep papier wat mag er niet in de plastic bak: zakjes chips, papier.

Wij gaan verder met besparen en vergroenen, wij hopen jullie ook!

De kinderen van groep 6 en 7/8 van De Paperclip.

WWOET - © Keith Montgomery - 20190409-8986.jpg