Kindcentrum De Paperclip - Van Eedenplein 7 - 1702 GW - Heerhugowaard T (072) 571 57 87

Plastic

500 miljard plastic tasjes per jaar!

Het is super moeilijk om precies te vinden hoeveel plastic we in Nederland gebruiken en hoeveel in de wereld.

Op de site van KIJK vonden we wel dat er in 2014 wereldwijd ongeveer 250 miljard kilo plastic per jaar werd geproduceerd en dat ongeveer 8 procent van alle aardolie wordt omgezet in plastics. We zijn bang dat dat de afgelopen jaren alleen maar meer is geworden.

Wát is daar precies erg aan? Nou, we gooien het weg en plastic vergaat heel langzaam… Én het kan uit elkaar vallen in hele kleine stukjes, microdeeltjes, die dan vervolgens echt overal terecht komen. De Keuringsdienst van Waarde kwam er bijvoorbeeld achter dat er plastic deeltjes in honing zat. Dat was via de bijen daar terecht gekomen… En wij eten die honing, dus nu zit het ook in ons!

Bovendien wordt plastic gemaakt van olie, dat is een fossiele brandstof, die langzaam op gaat én CO2 veroorzaakt als we het verbranden. Heel veel plastic beland bij het afval en kan nog niet goed gerecycled worden. Dus wordt het verbrand en wordt het CO2. Dát is er erg aan!

Voorbeeldje hoe erg het is: wereldwijd worden er meer dan 1 miljoen plastic tasjes per minuut gebruikt. Dat zijn er 500 miljard per jaar. Zo’n tasje doet gemiddeld vijftien minuten dienst. Dan gooien we het weg. Als we geluk hebben wordt het netjes in prullenbak gegooid en hopelijk gerecycled. Als we pech hebben beland het op straat en in het water, en daarna in de zee…

Wetenschappers berekenden dat er in 2018, na metingen, in de Great Pacific Garbage Patch, de Plastic Soep, zeker 80.000 ton plastic in zee drijft. Dat is het gewicht van 500 jumbojets.

Nou, we kennen allemaal wel de foto’s van het zeepaardje met het wattenstaafje, de schildpad met plastic om z’n kop en de walvis die een paar weken geleden aanspoelde met 40 kilo plastic in zijn buik! Echt heel erg!

Maar wat nu?!

Plastic is echt overal. Kijk maar om je heen. Kunnen we nog zonder? Moeten we zonder?

Ja! We moeten zonder plastic. Kan ook niet anders als straks de olie op is. Maar voor die tijd moet er wel even écht iets gebeuren. Iedereen moet veel beter gaan nadenken. Waar hebben we het echt nodig en waar kunnen we zonder.

Bijvoorbeeld: alle single-use plastics, plastic dat maar één keer wordt gebruikt, moet stoppen! Dus geen plastic flesjes, rietjes, tasjes, verpakkingen van snacks, wattenstaafjes, deksels op koffiebekers, etc. Daar moeten we allemaal mee beginnen!

Verder moeten we als een gek recyclen! Al het plastic wat we gebruiken en weggooien moet ingezameld worden en er moeten (nog) betere manieren bedacht worden om het plastic her te gebruiken. Zodat er weer nieuwe verpakkingen, emmers, kratten, banken of bermpaaltjes van kunnen worden gemaakt. Daar wordt nu heel erg hard aan gewerkt. Bijvoorbeeld door een bedrijf als GP Groot in Alkmaar. Die hebben hele slimme machines gemaakt die echt heel veel plastic uit het afval kunnen halen zodat het opnieuw gebruikt kan worden.

En wij moeten zelf ook hard aan de slag! Wat je niet gebruikt hoef je ook niet weg te gooien, dus drink water uit een glas of een fles die je opnieuw kunt gebruiken, zeg nee tegen een rietje bij een restaurant (je bent geen baby’s meer!), laat je moeder de bananen bij de AH gewoon los meenemen (niet zo’n stom plastic zakje) enzovoorts. En heel veel e-mails naar alle supermarkten van Nederland. Elke week: dat ze moeten stoppen met onnodige plastic verpakkingen….

Actie!

WWOET - © Keith Montgomery - 20190409-9208.jpg