Kindcentrum De Paperclip - Van Eedenplein 7 - 1702 GW - Heerhugowaard T (072) 571 57 87

Water

We gebruiken 121 liter water per dag. Per persoon!

Nou, water gebruiken is niet erg natuurlijk. Ieder levend wezen heeft water nodig. Wij kunnen bijvoorbeeld maar maximaal 3 dagen zonder water… drinkwater. Water is dus best wel heel erg belangrijk.


Te veel water gebruiken of water verspillen is wél erg. Misschien wel omdat water zo belangrijk is voor het leven op aarde. Maar eerst even wat feiten op een rij:

Per persoon gebruiken we gemiddeld 121 liter water per dag. Dat zijn zo'n 12 10 liter-emmers vol. Dat gebruiken we om te drinken (2 liter wordt geadviseerd) maar vooral om te douche, de wc door te spoelen, tanden poetsen, eten koken, de afwas, de witte en bonte was, in de zomer de tuin sproeien… ga zo maar door.

Per jaar is dat per persoon: 44.165 liter water. Als je dat moet opstapelen in bierkratten zijn dat wel 6.134 kratten – of wel 147.216 flesjes! Als je het omrekent in kilometers is het bijna 2,5 kilometer en dat is van onze school naar het Luipaardpark in Heerhugowaard.

Wereldwijd stonden de Nederlanders in 2013 op de 5de plek van minste watergebruikers, net onder de Denen. Maar een Argentijn verbruikte in 2013 3 keer zoveel water op één dag.

Waarom moeten we zuinig doen met water?

Genoeg regen en water in Nederland toch? De helft van Nederland ligt zelfs onder water!

We hebben er alleen niet zoveel aan als het niet schoon is… Zout water kunnen we niet drinken en rivier-  en slootwater moet eerst schoongemaakt worden. Dit kost energie en chemicaliën is daarom niet goed voor het milieu. Bovendien kost het veel geld.

De afgelopen zomer was het heel warm en viel er heel weinig regen. Iedereen klaagde: de boeren, de dijkwachters, de binnenschippers. Er was te weinig water in de sloten, meren en rivieren.

Ons drinkwater in Alkmaar komt (vooral) uit het IJsselmeer. Maar PWN zuivert ook grondwater. Als er in zo'n hete zomer, zoals afgelopen zomer, minder water in het IJsselmeer staat én het grondwaterpeil zakt… dan kan er dus echt een probleem ontstaan voor ons drinkwater! Even over nadenken als je met de tuinslang je zus staat te pesten op een zomerse dag. Beter gewoon maar één emmertje over haar heen kieperen!

Genoeg reden dus om: kort te douchen, tijdens het tandenpoetsen de kraan dicht te houden, een regenton aan te schaffen om de tuin mee water te geven, de wasmachine alleen met een volle trommel te laten draaien en een waterbesparende wc te nemen.

WWOET - © Keith Montgomery - 20190409-9173.jpg